Η ιστορία της μπομπονιέρας

Η μπομπονιέρα είναι μια γαμήλια συνήθεια χρόνων. Αποτελεί μαρτυρία του γάμου κι ένα από τα πιο όμορφα και γλυκά σύμβολα!

Η ιστορία όμως της μπομπονιέρας ξεκινάει αιώνες πριν, όταν ο Λουδοβίκος, βασιλιάς της Γαλλίας έδινε στους καλεσμένους του ως δώρο, ένα κουτάκι από κρύσταλλο και χρυσό, που περιείχε καραμέλες.

Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες στα γαλλικά, έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, που το ονόμαζε bobonierre.

Την ιδία εποχή στην Ιταλία οι οικογένειες του ζευγαριού πριν το γάμο αντάλλαζαν μεταξύ τους μικρά δώρα που περιείχαν γλυκίσματα που συμβόλιζαν καλή τύχη.

Τη συνήθεια αυτή, κράτησαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι αριστοκράτες οι οποίοι προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν γενέθλια, γεννήσεις, βαφτίσια και γάμους.

Ακόμα και η ιδέα της προσφοράς δώρου στους καλεσμένους του γάμου είναι Αρχαία Ρωμαϊκή παράδοση όμως τότε έδιναν φρούτα, καρπούς και πολύτιμα μέταλλα.

Αργότερα στους γάμους πρόσφεραν γλυκά με μέλι και καρύδια ή γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς που συμβόλιζαν την γλυκιά ζωή,
την ευτυχία και την γονιμότητα.

Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες» ενώ οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν δημιουργήματα
από χρυσό, κρύσταλλο, πορσελάνη και πολύτιμους λίθους. Ήταν προτέρημα των πλουσίων μόνο μιας και εκτός απ’ τα πολύτιμα αυτά στοιχεία,
η ζάχαρη ήταν σπάνιο και ακριβό υλικό. Η προσφορά περιοριζόταν σε αμύγδαλα και φρούτα στους γάμους έως τον 13ο αιώνα,
οπότε και έγινε η πρώτη προσπάθεια επικάλυψης με ζάχαρη.

Έτσι προέκυψε το πρώτο κουφέτο και όταν πολύ αργότερα (μετά τη βιομηχανική επανάσταση) η μαζική παραγωγή του έγινε συμφέρουσα,
η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε διαθέσιμη σε όλες της κοινωνικές τάξεις.

Με υλικά τα αμύγδαλα και την ζάχαρη, χωρίς να λείπουν οι σοκολατένιες και φρουτένιες γεύσεις, είναι το κλασσικό γλυκό του γάμου.

Το αμύγδαλο συμβολίζει τους απογόνους του ζευγαριού, ενώ η επίστρωση της ζάχαρης δημιουργεί την τελική γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου παραπέμποντας στις πίκρες και τις χαρές του έγγαμου βίου.

Η παράδοση λέει ότι τα κουφέτα προσφέρονται σε τριάδες ή πεντάδες.

Αν επιλέξετε άλλον αριθμό κουφέτων πρέπει να είναι πάντα μονός, ούτως ώστε να συμβολίζει το Αδιαίρετο του ζευγαριού.

Το λευκό τους χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες μέρες που θα μοιραστείτε με τον σύντροφο σας, η γλυκιά τους γεύση τη ζωή που σας περιμένει και το αμύγδαλο τη γονιμότητα και τους γερούς διαδόχους που θα αποκτήσετε!

Οι τριάδες συμβολίζουν τη νύφη, τον γαμπρό και το παιδί τους ενώ οι πεντάδες συμβολίζουν την υγεία, τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Οι μπομπονιέρες σήμερα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γαμήλιας τελετής και αποτελούν το ευχαριστήριο δώρο και ένα ενθύμιο που προσφέρουν οι νεόνυμφοι στους καλεσμένους, για να εκφράσουν τις ευχαριστίες που τους τίμησαν με την παρουσία τους στην ωραιότερη μέρα της ζωής τους, το γάμο τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μπομπονιέρα έχει περάσει πολλές στιλιστικές αλλαγές (από απλό τούλι δεμένο με μια όμορφη κορδέλα έως και πουγκιά από λινάτσα). Η αγορά σήμερα διαθέτει εκατοντάδες υλικά και οι παραλλαγές της κλασικής μπομπονιέρας δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Αλλά και τα δώρα προς τους καλεσμένους έχουν γίνει πολύ πιο δημιουργικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα λοιπόν, βλέπουμε ότι διάφορα πρωτότυπα αντικείμενα συνοδεύουν τη μπομπονιέρα, όπως CD φτιαγμένα ειδικά για το γάμο με το ζευγάρι στο εξώφυλλο, ανθισμένα γλαστράκια, κούπες και πολλά άλλα.

Η γενικότερη τάση φαίνεται να έχει ως σκοπό, το αντικείμενο που δωρίζεται, είτε να εξυπηρετήσει τον καλεσμένο, είτε να προκαλέσει το συναίσθημα και πολύ σπανιότερα τη διακόσμηση του σπιτιού του.

Αποτελεί μια όμορφη κίνηση που δείχνει κοινωνική ευθύνη και ωριμότητα ενώ παράλληλα προκαλεί το ενδιαφέρον και την συγκίνηση των φίλων και των συγγενών.

Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για την επιλογή της μπομπονιέρας του γάμου σας ή της βάπτισης του παιδιού σας, καθώς αυτή αποτελεί το «ευχαριστώ» στους καλεσμένους σας, για την παρουσία τους και την αγάπη τους.

Όπως και αν έχετε φανταστεί την μπομπονιέρα,
ο Λαβύρινθος Wedding Gallery είναι πάντα στην ευχάριστη θέση να την υλοποιήσει!

Αφήστε μια απάντηση